ZUBNA CAKLINA

Caklina je prozirna bijela supstanca koja je najtvrđa i najmineraliziranija tvar u tijelu.

Caklina je krajnji sloj zuba i izloženo područje u ustima. Ona je prirodna zaštita naših zubi od plaka, kamenca, karijesa i preosjetljivosti dentina.

Zubi, poput koštanog tkiva kralježnjaka, izrađeni su od prirodnog kompozitnog materijala u kojem je glavna komponenta anorganski "hidroksiapatit karbonat", koji čini 65-70% dentina i preko 90% cakline. Zubna caklina je tanka vanjska površina premaza na našim zubima i smatra se najjačim i najtvrđim biogenim materijalom. Zubna caklina uglavnom se sastoji od velikih prizmatičnih kristala hidroksiapatita s visokim stupnjem kristaliničnosti i vrlo niskim postotkom proteina.

ZUBNA CAKLINA - Biorepair

Pod normalnim zubnim uvjetima, hidroksiapatit u caklini i dentinu podijeljen je na visoke intenzivne i tvrde slojeve koji jamče cjelovitost naših zuba.

Nedostatak hidroksiapatita te mehanička i kemijska istrošenost uzrokovana vanjskim čimbenicima kao što su četkanje, kiseline i hrane dovode do demineralizacije zubne cakline koja uzrokuje oštećenja i stvara mikro ogrebotine koje su nevidljive golim okom, a to sve je optimalna mikro-okolina za rast bakterija. Naši zubi svakodnevno su oštećeni mnogim čimbenicima. Jedenje kisele ili preslatke hrane, škripanje zubima, profesionalno izbjeljivanjem zubi te upotreba proteza doprinose stvaranju mikro-ogrebotina na površini cakline i dentina koji su nevidljivi golim okom. Caklina i dentin se pogoršavaju i demineraliziraju.


ERODIRANA CAKLINA

POPRAVLJENA CAKLINA

Erozija zubne cakline je progresivna, čak i kod ljudi koji se zdravo hrane i imaju dobru oralnu higijenu. Iako je nevidljiva i asimptomatska u početnoj fazi, erozija cakline može pogoršati i utjecati na izgled vašeg osmijeha i dovesti do simptoma kao što su preosjetljivost dentina, karijesa te još ozbiljnijih fraktura zuba.

Tijelo koristi ugljični dioksid prisutan u našem dahu i vodu u našoj slini stvarajući ugljičnu kiselinu koja otapa minerale koji se vežu na hidroksiapatit zuba, a time ga i prirodno remineraliziraju. Međutim, prirodna remineralizacija često nije dovoljna za održavanje cakline, dok je demineralizacija eksponencijalno ubrzana ako se jedu šećer i rafinirana hrana.

Osim toga, caklina odraslih ne sadrži stanice i stoga se ne može regenerira. Svaka šteta je nepovratna jer ne postoji biološki proces koji može popraviti oštećenu caklinu. Dentin se također ne može se regenerirati jer se depozit novog dentina javlja na unutarnjoj površini krune, tj. blizu zubne pulpe, a ne izvana.

Zaštita zubne cakline:

Nekoliko svakodnevnih trikova pomaže u sprječavanju erozije cakline. Na primjer, potrošnju kisele hrane i pića treba smanjiti. Četkanje zubi nakon jela pomaže održavanju prirodnog pH usta i smanjenju erozije uslijed kiselina. Važno je četkati zube zubnim četkama koje imaju meke čekinje koje su nježne za caklinu kako bi se spriječilo mehaničko trošenje.

Također je dobra navika da redovito posjećujete svog stomatologa ili dentalnog higijeničara radi stomatoloških pregleda te da vam objasni njegu cakline.

Više od 10 godina Biorepair® brine o zubnoj caklini.

Biorepair je jedina pasta za zube na svijetu koja sadrži novu caklinu u tubi, zahvaljujući biomimetskim mikroRepair® molekulama. Ostale zubne paste ne mogu se pohvaliti ovom inovacijom: u stvari, oni sadrže sastojke koji se mogu ponovno stvoriti samo u ustima pod određenim teškim uvjetima. Štoviše, s Biorepairom, kada bakterije koje uzrokuju karijes napadaju usta odmah ste zaštićeni: to je nova caklina koju Biorepair nanosi na zube koji su prvi napadnuti, a mikroRepair® je u stanju odmah reagirati na napad otpuštajući cink koji je prirodna antibakterijska supstancija koja se bori protiv bakterijskog plaka. Nijedna druga pasta za zube na svijetu to ne čini! Djelotvornost Biorepaira dokazana je znanstvenim testovima na Sveučilištu u Bologni i vanjskim institutima. Studije su također objavljene u prestižnim međunarodnim znanstvenim časopisima.